Sărbătoarea kürtőskalács-ului la Sfântu Gheorghe - Titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc - 2018” a fost câştigat de o echipa din Lupeni
Duminică, 9 septembrie 2018La cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc - 2018” a revenit echipei Kovács Kalács din Lupeni. În ziua de sâmbătă a festivalului gastro-turistic, organizat în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, au concurat cozonacii kürtős, preparaţi în mod tradiţional, cu glazură de zahăr, în competiţie înscriindu-se 17 echipe. Cea de-a doua zi a festivalului a oferit un program bogat: a fost copt cel mai lung kürtőskalács din Transilvania, în cadrul activităţilor pentru copii, peste o sută de concurenţi au obţinut titlul de „Mic maestru în prepararea kürtős-ului”, iar datorită kürtőskalács-ului şi a altor delicatese, evenimentul s-a bucurat de o largă participare din partea publicului.
La cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc - 2018” a revenit echipei Kovács Kalács din Lupeni. În ziua de sâmbătă a festivalului gastro-turistic, organizat în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, au concurat cozonacii kürtős, preparaţi în mod tradiţional, cu glazură de zahăr, în competiţie înscriindu-se 17 echipe. Cea de-a doua zi a festivalului a oferit un program bogat: a fost copt cel mai lung kürtőskalács din Transilvania, în cadrul activităţilor pentru copii, peste o sută de concurenţi au obţinut titlul de „Mic maestru în prepararea kürtős-ului”, iar datorită kürtőskalács-ului şi a altor delicatese, evenimentul s-a bucurat de o largă participare din partea publicului.
Cu siguranţă, în acest sfârşit de săptămână, cei mai delicioşi cozonaci kürtős se găsesc la Festivalul kürtőskalács-ului, juriul de specialitate a acordat punctele cu respectarea strictă a criteriilor de jurizare, dar nici un concurent nu a atins punctajul maxim necesar pentru cea mai înaltă categorie, cea de aur. În categoria argint s-au clasat: echipa Zolsport din Sânmartin, Sánta Elemér (Parázska), din Miercurea Ciuc, Virág Ildikó din Chichiş, echipa Kovács Kalács din Lupeni, Simon Aranka din Sântionlunca, Star Party din Cetățuia, precum şi Lazana din Tg. Mureș, Földijó Gasztró (Vitéz kürtős) din Budapesta. În categoria bronz s-au clasat: Oltisz din Sfântu Gheorghe, Réti Magdolna din Cernat, Golden Taller din Odorheiu Secuiesc, Paty Levari din Cetățuia, Duka Enikő din Ojdula, Fejér Impex din Târgu Mureş şi Marcsi Kürtősház din Lupeni. Au primit diplome de participare echipele Nasa din Sfântu Gheorghe şi Gelvar din Odorheiu Secuiesc.
Anul acesta vorbim de argint puternic, care străluceşte ca şi aurul, a punctat maestrul cofetar Farkas Ferenc, preşedintele juriului, adăugând că membrii juriului nu renunță la principii. „Obiectivul nostru, al tuturor, este ca acest festival să devină vestit în întreaga țară, datorită faptului că aici vizitatorii găsesc exclusiv kürtőskalács-uri de înaltă calitate şi încercăm să-i determinăm pe concurenţi să accepte acest lucru. Concurenţii trebuie să fie atenţi la micile detalii, de exemplu, le propunem să nu folosească arome artificiale, acestea nu țin de tradițiile noastre” – a spus preşedintele juriului.
Pentru producerea kürtős-ului e nevoie de o echipă bună
Kovács István, proprietarul firmei Kovács Kalács din Lupeni, câştigătoarea titlului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc - 2018”, a povestit că au început această activitate cu peste 13 ani în urmă şi că au aproape patruzeci de angajaţi. Secretul succesului lor constă în spiritul de echipă. Mulţumită firmei Gyermelyi din Ungaria, echipa câştigătoare a primit 720 de kilograme de făină albă şi are dreptul de a participa ca singura echipă din Ţinutul Secuiesc la Festivalul Kürtőskalács-ului din Budapesta. În acelaşi timp, organizatorii asigură câştigătorului autocolante cu inscripţia „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc - 2018” care pot fi folosite deja începând de duminică. De numele firmei Kovács Kalács din Lupeni se leagă prepararea celui mai lung kürtőskalács din Transilvania, pentru prima oară au făcut un kürtős uriaş la festivalul kürtőskalács-ului de anul trecut. Anul acesta au realizat, în parteneriat cu Brutăria Diószegi, în 13 minute un kürtőskalács lung de 13 metri şi 5 centimetri, la care au folosit 13 kilograme de făină, 13 persoane au înfăşurat cozonacul uriaş echivalentul a cincizeci de kürtőskalács obișnuiți.
Ţara Bârsei şi regiunea Trei Scaune legate de o prietenie tradițională
La festival au sosit vizitatori din tot Ţinutul Secuiesc, dar şi din judeţul învecinat Braşov. Respectându-şi promisiunea, au vizitat evenimentul Adrian-Ioan Veștea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi George Scripcaru, primarul Braşovului, ei fiind prezenţi la coacerea kürtős-ului uriaş. Ambii au vorbit despre buna cooperare dezvoltată la nivelul celor două judeţe, aducând şi făină pentru kürtőskalács-ul comun, ca semn al excelentelor relaţii dintre regiunile Ţara Bârsei şi Trei Scaune. „Turismul nu are granițe, consider că doar împreună putem demonstra că suntem o destinație binecuvântată. Împreună cu județul Covasna, cu toată regiunea Centru să arătăm României că știm să ne promovăm și știm să ne punem în valoare lucrurile frumoase pe care noi le avem. Vă așteptăm să participați și la evenimentele din Brașov” – a subliniat Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. „Combinația asta cu Țara Bârsei și Ținutul Secuiesc este o treabă foarte bună, contrar a ceea ce spun unii despre secui, eu cred că suntem cei mai buni prieteni unii cu alții, ar trebui să apreciem cu toții tradițiile și cultura Ținutului Secuiesc” – a punctat George Scripcaru, primarul Municipului Brașov, invitând publicul și la Brașov unde se desfășoară Oktoberfest.
„În dragoste şi în gastronomie nu există graniţe administrative. Din acest motiv, scopul nostru este acela ca judeţul Covasna să devină un centru gastro-turistic al Ţinutului Secuiesc. În judeţul Covasna 130 de persoane, respectiv firme deţin autorizaţie pentru prepararea kürtőskalács-ului, ceea ce înseamnă că suntem o mare putere în domeniu. Dorim să menţinem în continuare acest statut, deoarece kürtőskalács-ul a avut şi are şi un fundal economic solid. În Ţinutul Secuiesc, delicatesa noastră de sărbătoare asigură mijloacele de subzistență pentru peste 1000 de familii. Festivalul Deliciilor Dulci este mai mult decât un festival gastro-turistic, deoarece a devenit sărbătoarea kürtőskalács-ului nu doar în Sfântu Gheorghe, ci şi în întregul Ţinut Secuiesc” – a arătat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, subliniind faptul că, pe lângă parteneriatul judeţelor Harghita şi Mureş, şi oferta judeţului Braşov a fost primită cu bucurie.
Ziua s-a încheiat cu concertele susţinute de Szőcs Renáta şi Alex Velea, și sute de oameni s-au așezat la cozi pentru a gusta cele mai bune kürtőskalács până seara târziu. Duminică juriul va testa creativitatea preparatorilor de kürtőskalács, iar echipele localităţilor care dispun de izvoare de apă minerală vor concura pentru titlul „Cea mai bună clătită cu apă minerală”.